lördag 2 juni 2007

Tänk själv!

Hamnade i en diskussion idag om miljövänlig mat. Det hävdades att alla inte har råd att äta miljövänligt eftersom ekologisk mat är dyrt.

Men jag hävdar motsatsen - att mat inte måste vara ekologisk för att vara mer miljövänlig och den måste inte vara dyr heller. Missförstå mig rätt, jag gillar kravmärkning osv - men det är inte den enda vägen att gå.

Den största bidraget vi gör till miljöförstöringen är att vi köper mat och transporterar hem den och förvarar den i våra kylskåp och sen inte äter upp den utan slänger bort den istället. Efter det så kommer färdigmaten, energikrävande, välförpackat.
Att undvika överkonsumtion av kött och utfiskandet av hotade fiskarter - är ingenting som måste styras av plånboken.
Att äta grönsaker och frukt som är i säsong och inte har transporterats alltför långt är ofta billigare. (och lök och potatsis och morötter är nästan alltig billigt - även kravmärkt)

Märkningnarna har fördelen att det gör det lättare för dig i affären att välja rätt - men för det så befrias du inte från plikten och möjligheten att tänka själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar