lördag 30 juni 2007

Morotsoppa med basilika creme och citronolja

Inte bara kalla höstdagar kan behöva en varm och orange soppa. Även i den typiskt svenska sommaren med ösregn så kan den göra gott.


Morotssoppa för 2 pers.

4-6 morötter beroende på storlek
1/2 purjolök
1/3 röd paprika
3 vitlöksklyftor
3 potatisar

2 buljongtärningar
ca. 5dl vatten
Rapsolja

1 msk Citron-olivolja

Basilika (ca 2 tsk torkad eller 10 blad färsk, finhackad)
1 dl Creme fraiche
1/2 tsk Chili peppar
Salt & Peppar

3 msk Pinjenötter

Banda basilika, Creme Fraichen, chili och salta och peppra. Låt stå en stund.

Hacka alla grön/rotsakerna och löken, fräs tillsammans i 5min i rapsoljan. Lägg i buljongtärningarna, häll på vatten så att det täcker grönsakerna. Koka i ca 15 min tills allt är mjukt. Ta av från plattan och mixa försiktigt utan att bränna dig. Smaka av och krydda. Den ska vara ganska tjock, men känns den för tjock så späd med mer vatten.

Rosta pinjenötterna någon minut i en torr stekpanna.

Servera i skålar. Häll först upp soppan,klicka i basilika cremen, strö över pinjenötterna och droppa försiktigt i citronoljan på ena kanten av skålen.

Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar