måndag 7 januari 2013

Det bästa med Florens

Vi har passerat halvtid i vår Italienvistiels (för den här gången iallfall) det är knappt 3 månader kvar nu tills det är dax att packa väskan och återvända hem igen.

Mina bästa tips från Florens så här långt summerade;


Bästa pizzan; Gusta pizza 
Bäst helt enkelt. Typen tjock botten med färska ingredienser. 8 sorters pizza, alltid fullt av folk men låt dig inte skrämmas, de har full koll och (för italien speciellt) smart system med nummerlappar och självbetjäning. Skiner solen så köp med dig en öl och ta med din pizza ut och sätt dig på trappan på Santo Spirito. Pizzorna kostar mellan 6-8 Eur


Bästa glassen; Italiensk glass är ju känd för att vara god, mycket av glassen är fantastik, men inte all. Den ska vara helt färsk och utan några iskristaller och gjord i glassbutiken. Det finns några olika som konkurerar  om att vara bäst men det gör ju inget, det ligger på lite olika ställen i stan, så det är ju bra att alltid ha något nära. Ett tips är att glassen inte säljs i kulor utan på storleken på bägarna eller struten. Dvs i den minst bägaren kan du ha två smaker om du vill.

Gelateria Santa Trinita har ett stort urval av sorter och det kommer ofta nygjorda från glassmaskinen bakom butiken. Cioccolate fondente och nötglassarna är favoriter. Vid Santa Trinita bron, även det ett tips om man vill slippa gå över Ponte Vecchio med alla männiksor. Bild finns här

Rivareno Gelateria i slutet av Borgo Albizi. Ser inte mycket ut utifrån. Prova glassen "New York" du blir inte besviken.

På Via San Miniato, på höger sida precis innan du går igenom stadsmuren på väg upp mot Piazza Michelangelo finns en lite glassbutik, kanske 8 sorter. Så mycket bättre än någonting som du hittar uppe vid  Piazza Michelangelo, så passa på!

Bästa pastan: 
"Capolavoro di linguine allo scoglio" Francesco Vini eller Päron-tortelini med gorgonzolasås på 4 Leoni

Bästa mackan: 
Gusta Panini på Santo Spirito. Snabb schysst lunchmacka för 4 Eur. Mer om det här.

Bästa Vegomaten:
Vivanda på Via Santa Monaca 7, har en sann passion för vad de gör. Bra vegorätter men även lite skinka för den som är lagd åt det hållet. De har även en bra lunch med 2 rätter för 10Eur. Ekologiskt med goda viner och ostar.


Bästa köksgrejorbutiken:
Bartolini, Via dei Servi, skrev jag om här. 
 

och till sist en bonus;
Bästa leksaksbutiken:
Città del sole  som ligger på en liten gata bakom Domen. Och om du ändå är där så ligger det en fin mataffär mitt emot, inte så mycket för att shoppa i, vin och ost kan du köpa i en vanlig mataffär, men kul att kolla i för att den är så snygg. The English Bookshop ligger i andra hörnet om du fått slut på böcker att läsa på resan.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar