söndag 20 maj 2007

En Smart måltid

Ibland när den globala uppvärmningen, växthuseffekten och de andra miljöhoten kryper för nära samtidigt som nyttighets pressen skapar panikångest i våra magar så kan man behöva en "smart måltid" att ta till.

Ett tips är en svensk klassiker: inlagd sill och potatis med gräddfil, ägg och en grov rågbröds macka.

Först ur miljöperspektiv: Sillen är inte på listan över utrotningshotade fiskar. Potatisen och ägget och rågbrödet väljer du kravmärkt och närproducerat(töntigt inneord, men vi kan ju faktiskt odla potatis och föda upp höns i hela Sverige så varför inte?). Gräddfilen är boven - tror inte att det finns något kravmärkt alternativ än? Men ta lite mindre istället..

Ur nyttighetsperspektiv så beror det ju på vilken skola du tillhör... men mina amatörkunskaper säger mig att sillen är nyttig - rätt fetter - dock ganska mycket socker i inläggningen - men tillsammans med grovt bröd bör GI ändå landa lågt. Kokt potatis är omdiskuterat men bör ändå hamna på den nyttiga sidan. Ägget är OK om du håller dig till ett. Rågbrödet är fantastiskt, men du kan inte bre ett tjockt lager smör på det. - Några skivor tomat och ett salladsblad kanske?
Återigen så får du ta mindre av gräddfilen - kanske byta ut den mot en lätt crème fraiche?


Kommentera gärna om ni tycker annorlunda.

Och för er som ännu inte har upptäckt lyxen med att få en låda med underbara matvaror till dörren en gång i veckan: http://arstiderna.com/ eller http://www.ekoladan.se/

Puss och Kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar