onsdag 22 augusti 2012

Köttmaktsordningen 2.0


För några månader sen skrattade vi åt den förvirrade artikeln i DN om Köttmaktsordningen skriven av Amelie Björck och framför allt åt alla upprörda män i kommentarsfältet.

Trots att resonemanget i artiken var märkligt och svårtolkat och ganska tokigt börjar jag tro att det ändå cirkulerade runt något ytterst aktuellt – Män och Kött och våra ideer runt det.

Det konstiga ramaskriet som utbröt när Way out West deklarerade att festivalen skulle vara köttfri visar hur laddad frågan är och hur många som känner sig hotade av en köttfri framtid.

Men märk väl – som festivalarrangören, Joel Borg, skrev på FB efterfestivalen:

Tack till alla som uttryckt sitt stöd för vårt "Way Out Veggie".
Det blir lite lättare då att beta igenom mail från konstiga arga män (100% dudes..) vars enda heliga ko tycks vara att äta nötkött till frukost, lunch, middag och kvälllsmat. Året runt.”

det är männen protesterar...

Vad är det som gör att män känner sig hotatde av grönsaker? Är det kopplat till traumatiska upplevelser i barndommen med dominanta kvinnor (läs mammor, skolbespisningspersonal och dagmammor) som har tvingat de stackars pojkarna att äta grönsaker och sallad? Nu är de vuxna och får minsan välja själva, om det så kostar jordens undergång så är det värt det!

(eller har det någonting med gurkan, zucchinins och morotens falloslika uteseenede som en (manlig)bekant till mig påstod? Men då borde ju fläskfilen och korven också ligga ganska illa till)

Läser senaste “Allt om Mat” Där gör man sitt bästa för att upprätthålla fördommarna och könsrollerna. I artikeln “Rustikt på Grillen” åskådligör man hur man ska grilla på semesterhelgen med killgänget. Man grillar:
  • Sesampanerad kyckling med soja dipp
  • Grillad chorizo med rostad paprikaost
  • Grillad entercote med råfriterad potatis och chipotlesmörsås

Redigt med kött med andra ord. Manligt grillande. 

Jag har grillat mycket i sommar. De killar jag har grillat med har grillat sötpotatis, hallumi, körsbärstomater på spett, vårlök, grön och vitsparris, majs, champinjoner, röding, lax, aburgine, zucchini, potatis, rödlök, bananer, persikor och kött. Till det har vi ätit stora sallader med alla möjliga grönsaker. 

Även om Allt om Mat är fast i en förlegad verklighet (eller när får vi se bilder på kvinnor som spelar gitarr tillsammas runt lägerelden med en öl i handen? nästa nummer?) så har jag mer hopp än så..
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar