För
några månader sen skrattade vi åt den förvirrade artikeln i DN om
Köttmaktsordningen skriven av Amelie Björck och framför allt åt
alla upprörda män i kommentarsfältet.
Trots
att resonemanget i artiken var märkligt och svårtolkat och ganska
tokigt börjar jag tro att det ändå cirkulerade runt något ytterst
aktuellt – Män och Kött och våra ideer runt det.
Det
konstiga ramaskriet som utbröt när Way out West deklarerade att
festivalen skulle vara köttfri visar hur laddad frågan är och hur
många som känner sig hotade av en köttfri framtid.
Men
märk väl – som festivalarrangören, Joel Borg, skrev på FB efterfestivalen:
“Tack
till alla som uttryckt sitt stöd för vårt "Way Out
Veggie".
Det blir lite lättare då att beta igenom mail från konstiga arga män (100% dudes..) vars enda heliga ko tycks vara att äta nötkött till frukost, lunch, middag och kvälllsmat. Året runt.”
Det blir lite lättare då att beta igenom mail från konstiga arga män (100% dudes..) vars enda heliga ko tycks vara att äta nötkött till frukost, lunch, middag och kvälllsmat. Året runt.”
det är männen
protesterar...
Vad
är det som gör att män känner sig hotatde av grönsaker? Är det
kopplat till traumatiska upplevelser i barndommen med dominanta
kvinnor (läs mammor, skolbespisningspersonal och dagmammor) som har
tvingat de stackars pojkarna att äta grönsaker och sallad? Nu är de vuxna
och får minsan välja själva, om det så kostar jordens undergång
så är det värt det!
(eller har det någonting med gurkan, zucchinins och morotens falloslika uteseenede som en (manlig)bekant till mig påstod? Men då borde ju fläskfilen och korven också ligga ganska illa till)
Läser
senaste “Allt om Mat” Där gör man sitt bästa för att
upprätthålla fördommarna och könsrollerna. I artikeln “Rustikt
på Grillen” åskådligör man hur man ska grilla på
semesterhelgen med killgänget. Man grillar:
- Sesampanerad kyckling med soja dipp
- Grillad chorizo med rostad paprikaost
- Grillad entercote med råfriterad potatis och chipotlesmörsås
Redigt
med kött med andra ord. Manligt grillande.
Jag
har grillat mycket i sommar. De killar jag har grillat med har
grillat sötpotatis, hallumi, körsbärstomater på spett, vårlök, grön och vitsparris, majs, champinjoner, röding, lax, aburgine, zucchini,
potatis, rödlök, bananer, persikor och kött. Till det har vi ätit
stora sallader med alla möjliga grönsaker.
Även om Allt om Mat är
fast i en förlegad verklighet (eller när får vi se bilder på kvinnor som spelar gitarr tillsammas runt lägerelden med en öl i handen? nästa nummer?) så har jag mer hopp än så..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar