torsdag 10 maj 2012

Billigt = Tjock ??

Jag läste artikeln i DN för några dagar sen om "Så vill Hägglund krypma svenskarnas midjemått" och sen har jag gått och tänkt på den. Inte så mycket på Görans idéer, de har jag inte så mycket att säga om...

(eller  egentligen så tror jag att de enda som hjälper är mer och bättre hemkunskap tillsammans med satsning på skolmaten så att alla barn får lära sig att uppskatta goda smaker, riktig mat och också vet hur man ska  laga till den. Detta kombinerat till ett mer lustfyllt förhållande till motion och skolidrott.
Tänk om idrotten i skolan gick ut på att varje individ skulle hitta ett sätta att röra sig på som han/hon upplevde som lustfyllt och som går att fortsätta med som vuxen - oavsett om det är att gå i skogen eller träna på gym - att basket eller innebandy som enda val byttes ut mot att visa alla sätt man kan röra sig på tills man hittar rätt.) men det var inte det jag gick och tänkte på.

Det som störde mig var kommentarerna till artikeln där man hävdar att det är för dyrt att äta nyttigt.


"Hur urbota dum tror KD att vi är? Barar för att frukten är närmre kassan betyder inte att vi kommr att köpa den! Det är inte avståndet till frukten som avgör om den köps eller inte, det är PRISET på nyttig mat som avgör! Folk äter bulle och cola till frukost för att det är *BILLIGARE* än fullkornsbröd och nypressad smoothie - det är ALLTID i längden plånboken som avgör vilken mat man köper. Gör nyttig mat billigare istället/skattereducera. Pukon!
Kuma, 10:28, 08 maj 2012."

och så vidare... 

jag förstår inte. Sen när blev morötter, potatis, lök och bönor dyrt? Strömming,  ägg, kikärter ,kål och havregryn? Och en frukt kostar väl inte mer än en cola? 

"Problemet är att det både är dyrt om komplicerat att vara "nyttig". Det är betydligt svårare, och dyrare, att svänga ihop en nyttig sallad än att koka snabbmakaroner. I dagens samhälle är många stressade, deprimerade, fattiga osv vilket leder till att de inte prioriterar sin kosthållning. Vi behöver alltså få fram billig, nyttig och enkel "snabbmat" som de flesta kan acceptera.
Manne, 11:17, 08 maj 2012. "

Och till Manne vill jag sägar: 
Frukost; Havregrynsgröt - 3min i mikron, rårivet äpple- du river det medans gröten snurrar i mikron.

Lunch: Sallad på den kokta potatisen du har över sen igår, ett kokt ägg, morötter lite kål och lite bönor - det kostar nästan ingenting så du har råd att droppa en fin balsamvinäger och lite flingsalt över. 

Middag; 
Raggmunkar - riv potatis och morötter, 1dl mjöl och 2 mjölk och ett ägg , lingonsylt, äppelmos eller stekt svamp till. Gör ordentligt så det räcker till lunch imorgon. Du är klar under 20 min om du sätter lite fart. En fiskgratäng från Findus tar 8 min att värma - du hinner laga riktig mat. 

1 kommentar:

  1. Precis. Ett paket röda linser eller 1 kg färska kycklingdelar kostar ungefär lika mycket som en stor hamburgare. 1 kg morötter kostar 9-10 kronor på ICA, en bulle på Pressbyrån är dyrare. Och 1 liter filmjölk är inte dyrare än 1 liter läsk.

    SvaraRadera