fredag 10 augusti 2007

Kött

Senaste "Elle Mat&Vin" har en artikel om ekologiska livsmedel. I den så finns det en guide för hur man ska göra för att börja äta mer ekoligiskt. Som sista punkt så ger man rådet:

"6. Byt allt kött till ekologiskt när det är möjligt. Nötkött och lamm går lätt att hitta. Gris och kyckling är tyvärr inte lika vanligt, så här är det svårt att vara helt konsekvent."

och varför det är svårt att hitta gris- och kycklingkött förklaras i artikeln med:

" -Ekologisk uppfödning av lamm och nöt skiljer sig inte så väldigt mycket från konventionellt lantbruk, men för att få uppfödning av gris och kyckling Krav-märk fodras en större omställning, säger Maria Alarik."

En tanke bara - varför köper man krav/ekologiska livsmedel? Om man vill att det ska ge någon effekt på livsmedelsidustrin så är det väl ännu viktigare att se till att kyckling och grisköttet man köper är ekologiskt - eftersom utveckligen tydligen inte har kommit lika långt där? Det är ju bara genom att skapa efterfrågan som man driver det frammåt. Och så länge du fortsätter att köpa den konventinellt uppfödda kyckligen så kommer det inte heller finns något intresse för uppfödaren att ställa om.

Varför inte låta bli att äta kyckling och gris om du inte hittar ett kravmärkt alternativ? Det finns massor av andra roliga saker att äta så länge!

1 kommentar: