lördag 16 februari 2013

Lördagsmiddag; Lax, Gnocchi stekta i smör och salvia och ungsbakad färnkål


Jag börjar gilla gnocchis mer och mer. Tidigare har jag bara ätit dem så här, först kokta och sen stekta i smör med salvia, men nu mer och mer som de severas här med olika såser, mer degiga. Färnkålen blir söt och mjuk i ugnen.

Enkel men ändå lyxig middag;

Lax och färnkål i ugnen och stekta gnocchis med salvia och smör; 
- Lax - typ 200g per person brukar vara lagom
- Gnocchi -  250 gram som paketen är brukar vara runt 2,5 - 3 portioner
- Färsk färnkål - ett litet stånd till två pers.
- Färsk salvia
- Smör
- Olivolja
- Salt och Peppar

1. Sätt ungen på 200 grader
2. Koka upp vatten i en stor kastrull
3. Smörj en ugnsform och lägg några klickar smör i botten
4. Salta och peppra i ungsformen
5. Lägg på laxen
6. Salta och peppra på ovansidan av laxen. Klicka på lite smör.
7. Skölj och dela färnkålen i klyftor, lägg ned i formen brevid laxen. Häll på lite olja och salta och peppra.
8. Stoppa in i ugnen, gärna med varmluft. Mellan 15-20 min beroned på hur tjock laxen är. Ta ut och skär lite i laxen där den är som tjockast efter 15 min så ser du om den är rå eller klar. Jag gillar när laxen är precis på gränsen till att ha en rå kärna, men det är en smaksak.


9. Häll i gnoccin i det kokande vattnet
10. Värm smör och salvia bladen i en stekpanna
11. När gnoccin flyter upp så är den klar, tar bara några minuter
12. Lägg dem i stekpannan (om stekpannan är liten så får du steka dem i omgångar)
13. Stek tills det är gyllengula och har fått lite yta.
14. Servera med laxen och färnkålen.


Trevlig Helg! 




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar