måndag 11 februari 2013

Lasange någon?

Visst är det lite äckligt? Inte med hästköttet i sig, men att ingen riktigt verkar veta vad det kommer ifrån. Att lasangen köps från Luxenburg men kött från Frankrike som kanske kommer från Rumänien och som kanske är åsna och kanske är häst.. (SVD Hästmaffia misstänkt i lasagnehärva) maffia får ju onekligen tankarna på annat kött.. blir det kaniballasange nästa?

Våra stora matleverantörer verkar ha noll koll. om ingen ens vet vad det är för sorts djur - hur kan man då överhuvudtaget ta något ansvar för uppfödningen - svar, nej det kan man inte. Likna det med andra branchers krav på spårbarhet. Smyckesbranchen ifrågasätts vart metallerna kommer ifrån, klädbranchen ska kunna svara på minsta beståndsdel, men matbranchen verkar helt immuna. Så länge det är billigt så går allt bra, hur djuren har fötts upp, vem som har tagit hand om dem och vart de kommer ifrån verkar helt orelveant.
Kanske kan de senaste matskandalerna vara en väckarklocka, jag tror att det finns mycket mer om man börjar gräva, immigrantarbetare som plockar grönskar, barnarbetet är vanligt i jordbruk världen över och sätten att fuska blir mer sofistikerade.

Man kan bygga stora kvalitetssystem och förlita sig på tester, men det enda som verkligen kommer att göra dig säker i framtiden är dina realtioner och att hitta de vi kan lita på.
Om Findus hade haft en egenköttmästare som faktiskt valde köttet och gjorde det med stolthet så hade matindustrin sett helt annorlunda ut. Nu handlar det om den som kan uppfylla testprotokollen och standardstämplarna till minsta möjliga pris - den som gör det får ordern.

För schysst lasanger till lunchlådan i veckan rekommenderar jag den här

Eller bara en enkel klassisk vardags vego lasange;
 -ca 1/2 paket (hårda) Lasange plattor (de färska är roligare att lägga i fromen, annars spelar det ju inte så stor roll)
 -2 stora gullökar
- 2 burkar krossade tomater
- en stor burk Keso eller ricotta
- 4 dl  Riven ost
- 1 Zucchini
- 2 vitlöksklyftor
- Buljongtärning
- Basilika, lite chili, salt och peppar

1. Hacka lök + vitlök. fräs med chilin.
2. tillsätt tomaterna och buljongtärningen och basilika och koka ihop lite så att det inte blir så mkt vätska.
3. Smörj en form.
4. Lägg lager, lasangeplattor, tomatsås, keso/ricotta, zucchini skivad med osthyveln och lite ost.
Fortsätt tills formen är full eller ingredienserna är slut. Tomat och ost på sista lagret.
5. 225grader i 15-20 min.

Ät med strimlad vitkål med mkt balsamvinäger och olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar