söndag 22 januari 2012

Dax att vända på perspektiven

Karin Bojs skriver i DN idag om "För mycket kött bakom många fall av cancer" Man har visat att för stor intag av rött kött och chareketurier ökar risken för cancer. De är i och för sig inget nytt, redan 1994 när jag slutatde äta kött pratades det om cancerrisk, men nu verkar det vara ordentligt bevisat.

"Mer preliminära uppgifter tyder på att charkuteriprodukter och rött kött ökar risken för bland annat cancer i bukspottskörteln, strupen, lungorna och prostatan samt stroke och typ 2-diabetes.

– När det gäller tjock- och ändtarmscancer är sambandet klart bevisat. Forskarna är helt överens. För de andra sjukdomarna håller bevisen på att ackumuleras, säger Alicja Wolk som är professor i nutrionsepidemiologi vid Karolinska institutet."

Det har hänt mycket när det gäller synen på "icke-köttisar" senaste 17 åren. Vegetariska alternativ finns (nästan) på alla resturangmenyer (fast rissörjan med gulbetor som jag fick på Mornington, som ska ha hälsoprofil kan knappas klassas som mat), quornet har gjort sitt intåg och "kött-fria-måndagar" har blivit inne.

Dock får man fortfarande så fort man sitter på en middag eller träffar någon ny människa förklara sitt val - varför? - hur länge? - får du VERKLIGEN i dig allt du behöver?

Jag har aldrig försökt pracka på mitt matval på andra, men jag tror att det börjar bli dax att vända på steken. Jag ska börja nästa samtal vid en middag med en okänd person med frågorna;

- Jaha, äter du kött?
- Hur länge har du gjort det?
- Men är du säker på att du får i dig alla vitaminer?
- Och cancer risken - känns det inte läskigt - vill du verkligen utsätta dina barn för det?

2 kommentarer:

 1. När man klumpar ihop allt till "kött" så blir det mycket märkliga resultat. RÖtt kött är inte korv, skinka eller bacon ty det är skräpmat. Rött kött är inte heller hamburgare på Mcdonalds etc, som ingår i deras definitioner. Använder man denna logik så ger potatis cancer för att de som äter chips för cancer. Det forskningen visar är att SKRÄPMAT ger cancer, inte rött kött.. Tar man rött kött och gör skräp av det så blir man sjuk, precis som om man tar potatis och gör skräp av det. Det finns många ursprungsbefolkningar som lever i princip uteslutande på på kött utan några sjukdomar alls.

  Det man också missar är alla tillbehör som äts till köttet. Går du på te x Mcdonalds så äter du ljust bröd, pommes och coca cola till. Det är förmodligen inte köttet som ge cancer i det fallet. Men i denna underökning lägger man ändå skulden på just köttet.

  PS, kött innehåller i princip alla vitaminer + alla essensiella aminosyrer.

  SvaraRadera
 2. Tja... det finns ju sanningar och så finns det sanningar...
  Det som var coolt med den här undersökningen visade ju att även röttkött ökade cancerrisken...

  Gällade ursprungsbefolkningen så skriver den fantastika källan wikipedia så här:

  "Att under en längre tid leva på mat bestående av enbart protein leder till proteinförgiftning. Inuiternas kost, som har extremt högt proteininnehåll, förbryllade därför de forskare som kartlade inuiternas matvanor. Det som räddar inuiterna från proteinförgiftning är den mängd fett som ingår i deras kosthållning. Deras kroppar har anpassat sig att ta all sin energi från fett, och behöver inte några kolhydrater. Liknande fenomen har expeditioner till Nord- och Sydpolen fått erfara."

  Inuiterna är ju inte heller direkt kända för sin långa medellivslängd se även http://www.paulun.se/page610137.aspx . Men det är ju klart - vi gör ju alla ett val - frossa i kött och lev snabbt ohc kort - eller försöka få ut några fler år av livet...

  SvaraRadera