måndag 21 juli 2008

Blomkålsris

Indiskt blomkålsris är en av mina absoluta favorit rätter. Jag gillar att det är så mycket smaker utan att vara speciellt starkt. Ris är inte någonting som jag vanligtvis tycker om, men i den här versionen så är det gott. Det är ganska många ingredienser men är inte svårt att laga och passar bra i matlådan dagen efter också. Receptet kommer från början från någon kokbok hemma hos min mamma och har sedan skrivits av många gånger. Så tyvärr har jag inte källan, men såhär gör jag:

1 litet blomkålshuvud (inte de där allra minsta, men inget jättestort, dela det i buktetter och fräs tills den blir gulbrun i lite olja. Ta ur blomkålen ur pannan och lägg åt sidan.

Hacka en gul lök och stek den tillsammans med 3dl ris och 6st hackaded vitlöksklyftor, 5cm kanelstång i bitar (det går bra med vanlig malen kanel också om man inte har någon kanelstång hemma) och 6 st hela nejlikor tills det blir gult.

Tillsätt blomkålen, 3cm finhackad färsk ingefära, 1-2 chilifrukter(helt beroende på vad du har för chili, jag använder en torkad röd med som inte är så stark, med ganska små frukter)1/2 tsk chilipulver, 2tsk salt, 1tsk kumminfrön och 1/2tsk garamasala stek i 5min till.

Rör ned 2,5dl yogurt och ca. 6dl hett vatten (du märker om det blir för torrt när det börjar koka, då kan du ta lite mer vatten. Koka tills riset är färdigt.

Servera med chapati eller naan, lite yogurt och chutney. Sist gjorde jag den här Rabarber chutneyn från Allt om Mat. Jag tror att jag ska passa på att frysa in lite hackade rabarber, så jag kan göra den i vinter också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar